THE FUZZY NERDS

The Fuzzy Nerds case...

Οι Fuzzy Nerds είναι μια post alternative και αρκετά πειραματική indie μπάντα που έχει κυκλοφορήσει ώς τώρα 5 albums (Bloodyfat 1998, Athought About Princes 2000, Happyfuzzy Thinkin 2006, Mirrorphase 2009, Coveringthe Fuzz... 2012), ένα EP. (Lucifair 2003) και μία ψηφιακή συλλογή με Fuzzy B-Side Tracks (B-Sides 2011) για την Fuckingreat?, την Grabber Records, την Psycho Puppie Records και την Tmc Music αντίστοιχα. Το 2013 το Killer 13 για τη Psycho Puppie Records. 

Το 2014 κυκλοφορούν από την Psycho Puppie Records & Noisy Land Recordings οι συλλογές The Fuzzy Nerds are Dead (1994-​2014) Vol. I, II, III, IV, με ακυκλοφόρητο και σπάνιο υλικό. Και όπως λέει και ο τίτλος, οι Fuzzy Nerds έφτασαν στο τέλος αυτού του μουσικού ταξιδιού και μας αφήνουν, με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακολουθεί πλήρες βιογραφικό:

Οι Fuzzy Nerds αποτελούνται απο τέσσερα μέλη:
Δημιουργήθηκαν το 1994 στα Ιωάννινα από τους Ανδρέα και Πέτρο Βυζούκη (κιθάρες, φωνητικά), μαζί με τον Κώστα Δημητρίου στα τύμπανα (στο πρώτο ιστορικό fuzzy line-up) και τη συμμετοχή διαφόρων άλλων μουσικών στα τύμπανα και στο μπάσο. Η πρώτη καταγραφή του ήχου τους γίνεται σε ένα demo που περιείχε 19 κομμάτια τους, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο θάνατος του Ανδρέα Βυζούκη τον Σεπτέμβρη του ’95 θέτει τέλος σε κάθε δραστηριότητα του συγκροτήματος.

'Ένα χρόνο μετά οι Fuzzy Nerds επανασχηματίζονται πραγματοποιώντας συναυλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας δίπλα σε σχήματα όπως οι Bokomolech, οι Closer, η Λευκή Συμφωνία κ.α. και ηχογραφόντας δύο album (Bloody Fat” 1998 και A Thought About Princes” 2000) που κυκλοφόρησαν σε περιορισμέμη έκδοση από τη δική τους "fuckingreat? crew" και εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκείνη την περίοδο (από το 1998 και έπειτα) η Μαρία Χολέβα (μπάσο, φωνητικά), ο Αλέξης Σταματιάδης (κιθάρα) και ο Διογένης Χαντζόπουλος (τύμπανα) είχαν ήδη ενταχθεί στη μπάντα. Η επόμενή τους δουλειά (Lucifair”), με παραγωγό τον Γιώργο Πρινιωτάκη, κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2003 από την grabber records, και καταφέρνει να αυξήσει ακόμα περισσότερο την μεγάλη φήμη της μπάντας καθώς συμπεριλάμβανε επίσης το κλασικό πλέον fuzzy ραδιοφωνικό hit “anaesthesia”. Κάποιες από τις ηχογραφήσεις τους φιλοξενήθηκαν σε συλλογές μουσικών περιοδικών και fanzines (π.χ. “Το πλήγμα”, “mirrorball”, “Pop & rock/rock ‘n roll” κ.α.), ενώ το anaesthesia επιλέχθηκε μεταξύ άλλων από τη σκηνοθέτη Γκρατσιέλα Κανέλλου για το soundtrack της ταινίας της “the approaching of the hour”.

Από τον Σεπτέμβρη του 2003 οι Fuzzy Nerds συνεχίζουν ώς τρίο, εμφανιζόμενοι κυρίως σε Αθηναικά venues, έχοντας επίσης εμφανιστεί ώς special guests δίπλα στους Βlackfield στο Ρόδον (Νοέμ. 2004), αλλά και δίπλα στους iLiKeTRAiNS στο Gagarin 205 (Ιαν. 2008). Έχοντας αποκομίσει κολακευτικότατα σχόλια από κοινό και μουσικοκριτικούς τόσο για τις δισκογραφικές τους δουλειές (π.χ. atraktos.net, avopolis.gr, mic.gr κ.α.), όσο και για τις live εμφανίσεις τους (περ.“ΚΛΙΚ”, Σεπτ. 2000, “O tempora o mores ‘zine” τεύχ. 2, “mirrorball” τεύχ. 3, “In rock” Φθιν. 2000, περ. “Δίφωνο”, Ιουλιος 2000, περ. Pop & rock/rock ‘n roll, Νοέμ. ‘03, Μαμά στείλε λεφτά τεύχ.34, sense ‘zine, rockroll.gr, avopolis.gr κ.α.), οι Fuzzy Nerds θα ολοκληρώσουν, με παραγωγό τον Γιώργο Πρινιωτάκη, τον Ιούνιο του 2005 την ηχογράφηση του “Happy Fuzzy Thinkin’” που κυκλοφόρησε τελευταίες μέρες του 2006 από την TMC Music. Το άλμπουμ έλαβε εξαιρετικές κριτικές και κατάφερε ακόμη και να εμφανιστεί ώς μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς στη σκηνή. Δύο fuzzy tracks, το“since you fell” και το“just another day” και τα δύο μέσα από το album “ Happy Fuzzy Thinkin’ ”, κατάφεραν να φτάσουν στο τελικό top 20 των charts του coca-cola soundwave του 2007, καθώς ψηφίστηκαν από το κοινό.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2008 η μπάντα ολοκλήρωσε το 4ο της album, το "Mirror Phase", με τον Clive Martin στην παραγωγή, πολύ γνωστό βρετανό παραγωγό για τη δουλειά του με παγκόσμιας κλάσης ονόματα όπως οι Cure, οι U2, ο Sting, ο Nick Cave & The Bad Seeds, οι Tears for Fears, ο Mark Almond, οι Hunters and Collectors, οι Crowded House, οι Midnight Oil, οι Puressence, οι Echobelly, οι Mansun, οι Les Negresses Vertes και τέλος οι Raining Pleasure μεταξύ πολλών άλλων. Το "Mirror phase" κυκλοφόρησε επίσημα από την TMC music στις 24 Νοεμβρίου του 2008. Το τέταρτο full length album των Fuzzy Nerds, “Mirror Phase”, είναι αναμφισβήτητα το πιό πετυχημένο fuzzy album. Εδραίωσε το όνομα της μπάντας και επιβεβαίωσε τη φήμη της, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από κοινό και μουσικό τύπο, αλλά και έδωσε στους Fuzzy Nerds την ευκαιρία να ακουστούν από χιλιάδες ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική (κυρίως μέσα από την πρωτοποριακή του ψηφιακή κυκλοφορία), κάτι που δεν είχε συμβεί, σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον, ποτέ στο παρελθόν. Κομάτια όπως το “Plastic”, το “Lying Underground”, το “Beautiful”, το ομώνυμο “Mirror Phase”, το “Faithful”, το “Happy Fuzzy Thinkin'” ή το “117”, το video clip του οποίου παρουσιάστηκε και από την αμερικανική μουσική τηλεοπτική εκπομπή “Music Mix USA”, είναι πολυπαιγμένα tracks στο indie ραδιόφωνο και σε εναλλακτικά clubs και αποτελούν μουσικό σημείο αναφοράς.
 
Οι Fuzzy Nerds είναι η πρώτη μπάντα που κυκλοφόρησε το νέο της album, αλλά και το αμέσως προηγούμενο, όχι μόνο στην συνηθισμένη μορφή του cd ή του mp3, αλλά επίσης και σε μία εντελώς νέα μορφή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία από την TMC Publishing σε συνεργασία με την αμερικανική Adobe Systems. Το Fuzzy Nerds Digital Album (ή η μετεξέλιξή του, το Beam) εγκαινιάζει ένα νέο ψηφιακό λογισμικό, μια εντελώς καινοτόμο εφαρμογή η οποία λειτουργεί offline καθώς τα ψηφιακά δεδομένα συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο το πρόγραμμα. Η εφαρμογή διανέμεται είτε δωρεάν στους fans ή και με τη χρήση ατομικών κωδικών. Το Digital Album / Beam των Fuzzy Nerds κυκλοφόρησε επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου του 2009 από την TMC Music Publishing και περιλάμβανε εκείνη την περίοδο τα δύο τελευταία τους άλμπουμ, το “Happy Fuzzy Thinkin'” και το “Mirror Phase”. Η τωρινή του εκδοχή περιλαμβάνει ολόκληρη τη δισκογραφία της μπάντας (5 album, 1 ep., 1 compilation album) και διατίθεται για όλους τους τύπους υπολογιστών, smartphones, κ.λ.π.

Η περίοδος 2009-2010 βρήκε τους Fuzzy Nerdsστο δρόμο” για τις ανάγκες της πετυχημένης περιοδείας τους Happy Fuzzy Mirror Phase Tour 0910 που συμπεριέλαβε 10 πόλεις, 2 ραδιοφωνικά unplugged και μία τηλεοπτική εμφάνιση στην δημοφιλή εκπομπή του ΑΝΤ1 Ράδιο Αρβύλα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 οι Fuzzy Nerds συνεχίζουν με τον Ευθύμη Σφαιρόπουλο στο μπάσο, καθώς η Μαρία Χολέβα για προσωπικούς λόγους αδυνατούσε να συνεχίσει full-time με τη μπάντα και έκτοτε εμφανίζεται ώς guest σε επιλεγμένα fuzzy gigs.

Πρόσφατη κυκλοφορία της μπάντας αποτελεί μιά συλλογή από fuzzy b – sides που διανέμεται μόνο ψηφιακά από τo δικό τους label, τη “Psycho Puppie Records” και την “ TMC Music Publishing” και αποτελείται από κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια, κάποια “hidden tracks” μέσα από τις 3 προηγούμενες τους δουλειές, και κάποια remix.

Τον Ιούνιο του 2011, οι Fuzzy Nerds ηχογράφησαν έξι διασκευές πολύ αγαπημένων και καταξιωμένων παγκοσμίως καλλιτεχνών όπως οι Radiohead, ο Lou Reed, οι Cure και άλλοι. Αυτό το μίνι άλμπουμ με τον τίτλο Covering the Fuzz...κυκλοφόρησε πάλι μόνο ψηφιακά από την Psycho Puppie και την TMC τον Γενάρη του 2012.

κυκλοφορίες:
a. 94 - 95 demo ( previously unreleased )
b. 96 demo, the fuzzy nerds
c. 97 demo, nerdland
d. 98 demo, demo-lition
e. bloody fat (the fuckingreat? crew - 1998)
f. a thought about princes (the fuckingreat? crew - 2000)
g. lucifair (grabber records - 2003)
h. happy fuzzy thinkin' (tmc music / psycho puppie rec. - 2006)
i. mirror phase (tmc music / psycho puppie rec. - 2009)
j. b – sides (psycho puppie rec. - 2011)
k. covering the fuzz... (psycho puppie rec. / tmc music - 2012)
l. killer 13 (psycho puppie rec. - 2013)

συλλογές:
a. "129 A.i.d." & "bleeding tension" (μέσα από το "demo-lition" για τη συλλογή του fanzine “Το Πλήγμα”, Μάιος '98)

b. "megafuck" ( μέσα από το “a thought about princes” για τη συλλογή του fanzine mirrorball, τευχ.3, 2001)

c. "anaesthesia" ( μέσα από το "lucifair" ep. για τη συλλογή του περιοδικού pop & rock/rock n' roll, Σεπτέμβριος 2003)

d. "anaesthesia"( μέσα από το "lucifair" ep. για το soundtrack της ταινίας "the approaching of the hour" που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2005)

e. "anaesthesia" (piano version) ( μέσα από το "lucifair" ep. για την συλλογή των My Wet Calvin για video παρουσίαση του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Φθινόπωρο 2005)

f. "happy?" (μέσα από το " happy fuzzy thinkin' " για την συλλογή του περιοδικού Sonik, Νοέμβριος 2006)

g. "anaesthesia" (μέσα από το "lucifair" ep. για την ταινία "the approaching of the hour" που κυκλοφόρησε σε μορφή dvd από την sonicplayground records, Δεκέμβρης 2007)

h. "since you fell" (μέσα από το " happy fuzzy thinkin' " για το soundtrack της ταινίας "the approaching of the hour" που κυκλοφόρησε σε μορφή cd από την sonicplayground records, Δεκέμβρης 2007)

i. “lying underground – (my Wet Leon strings mix)” (remix του “lying underground” για την συλλογή του postwave “Audiobook 5”, Απρίλιος 2009). Το πρωτότυπο mix του “lying underground” βρίσκεται στο album “mirror phase”/ TMC Music 2009)

j. “faithful” (μέσα από το "mirror phase" για τη συλλογή του περιοδικού Muzine, “red mood/muzine seven/#07/Ιαν.- Μαρ.2009)

k. “τίποτα δεν με κρατάει εδώ” (mix των fuzzy nerds στο ομώνυμο κομμάτι του electro duo “χρώματα”, που κυκλοφόρησε από την Coo Records, Δεκέμβρης 2010 / Chromata band remix album)






Official Fuzzy Site: http://www.thefuzzynerds.com/
Επικοινωνία: info@thefuzzynerds.com & the_fuzzynerds@yahoo.com

Σχόλια